Η Έμπνευση μας

Η Αλληγορία του Σπηλαίου αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης για το έργο μας και αντανακλά υπέροχα τη φιλοσοφία και την προσέγγισή μας στην ανάπτυξη των ανθρώπων.

Χρησιμοποιήθηκε από τον Έλληνα Φιλόσοφο Πλάτωνα στο έργο του “Η Πολιτεία” για να καταδείξει «…τον αντίκτυπο της εκπαίδευσης και της έλλειψής της στην (ανθρώπινη) φύση μας» (514α-520α).

Στο φανταστικό διάλογο μεταξύ του Σωκράτη (δασκάλου του Πλάτωνα) και του Γλαύκωνα (αδελφού του Πλάτωνα) ο Σωκράτης περιγράφει ένα σκηνικό στο βάθος ενός σπηλαίου όπου ζει μια ομάδα ανθρώπων από τη γέννησή τους. Οι άνθρωποι είναι πάντα δεμένοι με αλυσίδες κατά τέτοιον τρόπο που δε μπορούν να μετακινήσουν τα κεφάλια τους σε καμία κατεύθυνση και κοιτούν υποχρεωτικά έναν κενό τοίχο μπροστά τους. Πίσω τους βρίσκεται μια φωτιά και μεταξύ της φωτιάς και των ανθρώπων υπάρχει ένα πέρασμα στο οποίο περπατούν άλλοι άνθρωποι κρατώντας ψηλά διάφορα αντικείμενα που μεταφέρουν. Η σκιά των αντικειμένων προβάλλεται στον τοίχο που κοιτούν οι δεμένοι άνθρωποι, αλλά όχι και η σκιά των άλλων ανθρώπων που μεταφέρουν τα αντικείμενα διότι υπάρχει ένας μικρός τοίχος που εμποδίζει την αντανάκλασή τους. Οι δεμένοι άνθρωποι δίνουν ονόματα στα σχήματα των σκιών που μπορούν να δουν. Όταν κάποιος από αυτούς απελευθερώνεται και οδηγείται έξω από τη σπηλιά για να δει τον πραγματικό κόσμο, τότε αντιλαμβάνεται ότι οι σκιές στον τοίχο δεν ήταν η πραγματικότητα που πίστευε. Από τη στιγμή αυτή, άρχιζε να αντιλαμβάνεται την αληθινή μορφή της πραγματικότητας (π.χ. τα αληθινά αντικείμενα) από την απλή αντανάκλαση της πραγματικότητας στον τοίχο της σπηλιάς. Σύμφωνα με τον Πλατωνικό Σωκράτη, κάθε δεσμώτης που απελευθερωνόταν έπρεπε να επιστρέψει στην σπηλιά για να βοηθήσει και τους άλλους, παρόλο που οι άλλοι τον αντιμετώπιζαν με χλευασμό και επιθετικότητα.

Η ανάπτυξη των ανθρώπων είναι η διαδρομή τους προς την έξοδο της σπηλιάς. Οι άνθρωποι στο σπήλαιο είχαν το δυναμικό να δουν την πραγματικότητα (είχαν όλοι οξεία όραση), αλλά δεν τους δίνονταν οι ευκαιρίες να δουν την πραματικότητα και να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους. Ο κύριος σκοπός της Cave είναι να δώσει ακριβώς στους ανθρώπους κάποιες σημαντικές ευκαιρίες να διευρύνουν την οπτική τους και να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους για να βελτιώσουν την ποιότητα της επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής.